Echipamente fotbal
”Cum să-ți alegi corect mănușile de portar și să le îngrijești corespunzător?”

”Cum să-ți alegi corect mănușile de portar și să le îngrijești corespunzător?”

Portarul este un jucător cheie în orice echipă de fotbal. Acesta poate face, deseori, diferența dintre un meci pierdut sau un succes. Totuși, pe lângă forma sa fizică, viteza de reacție sau experiența, nivelul de performanță al unui portar este influențat și de echipamentul pe care îl îmbracă.   

Când vine vorba despre un jucător de teren, încălțămintea este cea mai importantă. Pentru un goalkeeper, însă, mănușile de portar reprezintă accesoriul de bază, care îi va permite acestuia să-și arate întregul potențial pe teren și care îi vor oferi un grad înalt de confort, pe întreaga durată a partidei. 

În cele ce urmează, te vom ghida cum să-ți alegi mănușile de portar potrivite și să le îngrijești în așa fel încât să scoți maximum din ele, ca priză și durabilitate.

În primul rând, trebuie sa alegi mărimea potrivită.

Dacă mănușile sunt prea mici sau prea mari, nu doar ca îți afectează performanțele dar va și accelera uzarea și ruperea mănușilor. E bine să știi că mănușile nu trebuie sa fie fixe, dar nici prea largi. Trebuie să ai o distanță mică între degete și vârful mănușii, cât să fie confortabile. Nu cumpăra o mânușă care nu ți se potrivește, doar pentru ca au un preț foarte bun. Vei sfârși prin a plăti mai mult, pentru ca se vor rupe repede si vei avea nevoie de o altă pereche.

Cumpără-ți o pereche pentru antrenamente și una mai bună pentru meciurile de fotbal.

Care este diferența? Palma mănușii. Materialul din care este realizată palma mănușii influențează enorm abilitatea portarului de a prinde mingea, întrucât aceasta asigură aderența. În mod normal, palmele mănușilor de portar sunt confecționate dintr-un strat de latex, la exterior, și dintr-unul de burete, la interior. Cu toate că, la prima vedere, ai fi tentat să alegi mănușile de portar care oferă cea mai bună aderență, ar trebui să știi că „grip-ul” mănușilor este invers proporțional cu rezistența acestora în timp.

Mai precis, cu cât o pereche de mănuși asigură o aderență mai bună, cu atât durabilitatea lor în timp va fi mai scăzută.

La antrenament întotdeauna vei avea mai mult de lucru decât la meciuri, ceea ce duce la o uzură mai rapidă a mănușilor. Mănușile mai scumpe, după cum am menționat anterior, de obicei se tocesc mai repede, pentru ca au un latex mai sofisticat și mai moale. Cumpără-ți o pereche mai ieftină, mai puțin sofisticată și cu un latex mai dur pentru antrenamente și una mai scumpă pentru meciuri.

După ce ai ales modelul și mărimea potrivită și ai cumpărat mănușile, primul lucru pe care ar trebui să-l faci este să le speli. În timpul procesului de fabricație în latex sunt puse prafuri chimice pentru conservarea acestuia. Singura modalitate de a scăpa de aceste produse chimice este să speli ușor mănușile în apă călduță. Latexul va funcționa bine doar în cazul în care aceste substanțe chimice sunt eliminate. Unele mănuși, care conțin foarte mult praf chimic, vor performa din ce în ce mai bine, pe măsură ce sunt folosite și apoi spălate, eliminându-se astfel din ce în ce mai mult din praful respectiv.

Ai grijă de mănuși în timpul meciului sau antrenamentului.

Încearcă să atingi doar mingea și eventual sticla de apă cu palmele. În cazul latexului moale, mai sofisticat, mănușile nu trebuie lăsate să se usuce. Nu doar ca nu vor mai oferi cea mai bună aderență de care sunt capabile, dar se vor și rupe mai repede, latexul uscat fiind fărâmicios. Folosește apă pentru că saliva nu ajută foarte mult. Dacă, însă, latexul va fi udat prea mult, poate deveni alunecos. Experimentează și găsește echilibrul perfect pentru a scoate maxim din mănușile tale.

SFAT: pentru ca să uzi mănușile uniform în timpul meciurilor de fotbal sau antrenamentelor, ia o gură de apă și pulverizează cu putere pe palme.

Întotdeauna spală-ți mănușile după antrenament sau meci.

Greșeala pe care o fac mulți portari este că după un joc sau antrenament de fotbal își lasă mănușile în geantă ude și murdare. Mizeria și transpirația distrug latexul! Mizeria absoarbe umezeala naturala din latex și îl transformă într-un material dur, fărâmicios fără nici un fel de aderență. Spală mănușile întotdeauna după antrenamente și meciuri.

Cum să speli mănușile?

Spală mănușile cu apă călduță frecând ușor latexul cu degetele. Poți să pui o mânușă în mână, iar cu cealaltă să freci ușor palma mănușii, strângând din când în când pumnul mâinii cu mânușa pentru a stoarce apa în exces. Pentru a elimina mirosurile neplăcute sau în cazul în care mănușile sunt foarte murdare poți folosi un detergent special. După ce le speli înfășoare-le într-un prosop fără ca mănușile să se atingă între ele și aplică puțină presiune pe prosop. Astfel, se va absoarbe apa fără să se altereze latexul. Nu le lăsa în prosop, ci agață-le de o frânghie, cuier, sau pe un umeraș, într-un loc răcoros și uscat.

După ce le-ai spălat nu le lasă la uscat pe calorifer sau la soare. Nu încerca să grăbești uscarea folosind uscătorul de păr. Oricare dintre aceste acțiuni va duce la uscarea umidității naturale a latexului, făcându-l fărâmicios, rigid și lipsit de aderență.

Depozitează-ți mănușile corect.

După ce le-ai spălat și s-au uscat, cel mai bine e sa le ții într-o geantă specială pentru mănuși sau în ambalajul în care le-ai cumpărat. Nu așeza mănușile palmă în palmă, căci se pot lipi între ele și se vor rupe când o să trebuiască să le separi.

Ai grijă de mănușile tale și ele vor avea grijă de tine!

All comments

Leave a Reply

Product added to compare.